Museumshaven

Historie Åbningstider Indretning

Forside

Deutsch

 

På Fanø, i Nordby og Sønderho, har der altid været en vis kappestrid mellem husejerne om at holde huset pænest og vel vedligeholdt. 

I de små haver eller kålgårde, der hørte til husene, var der ligeså pillent og rent som indenfor døren.

 Alt hvad der avledes i kålgården betød meget i husholdningen, og alt blev raget med. Først og fremmest var det kartofler, som blev lagt, så snart frosten var gået af jorden, men der voksede naturligvis også kål og desuden de forskellige urter, der som krydderi tilsættes maden: purløg, persille m.m. I haverne var der også et lille stykke med sennep - sort sennep, der havde en langt, finere smag end gul sennep.

 Der var sennepssovs, når der spises fisk, og fisk var ofte daglig spise for befolkningen. 

 Museumshaven i dag:

 Takket være Else Marie Caben Fischer og John Bosbeck består haven i dag nu af:

Grøntsager:

Grønkål - Selleri -Blomkål

Porrer - Rødbeder - Squash - Rucola

Spinat - Ærter - Skorzonerod - Kartofler - Jordbær

Persille, bredbladet og kruspersille - Peberrod 

 Salat - Rabarber  - Radiser - Grønne asparges -  Jordskogger

Krydderurter:

Dild - Mynte -  Citronmelisse - Baldrian - Karryplante 

 Artiskok - Hvidløgspurløg -  Rosmarin - Timian

 Kørvel - Origano - Koriander.

Bærbuske:

Stikkelsbær - Ribs - Solbær  -  Hindbær - Boysenbær.