Havearbejde er populært blandt unge

Havearbejde er populært blandt unge

januar 21, 2021 0 Af admin

Det er ikke noget nyt, at unge mennesker nyder at poste billeder på de sociale medier. Som oftest er det aftensmaden, stemningsbilleder fra caféturen eller et nyindkøbt outfit, som finder vej til den unge generations foretrukne sociale netværk. I den seneste tid er der dog et nyt emne, der også er blevet trendy på nettet. At finde tilbage til sine rødder og leve i harmoni er blevet populært som aldrig før. Og med en naturlig livsstil kommer tilknytningen til naturen. Der bliver derfor i højere grad postet billeder af selvplantede træer, potter med blomstrende planter og fyldte drivhuse. Havearbejde er blevet in. Og mange følger lystigt med, når de store haveprofiler deler ud af sine tips og tricks på deres online profiler.

Nyttehave og bæredygtig livsstil

Havearbejde rammer lige ned i den aktuelle tidsånd. Der tales om bæredygtighed og grøn omstilling i både medierne og på de forskellige uddannelsesinstitutioner. Og det kan meget vel have været en medvirkende faktor, der har inspireret den unge generation til at få jord under neglene. Og hvad enten man er til køkkenhave eller blot dekorative planter til haven, så er det en helt ny verden, der udfolder sig, når man træder ind på en planteskole.

Frugttræer og salat

Selvom det kan være noget så smukt at fylde haven med staudebede og lade blomstrende krukker dekorere altanen eller terrassen, så er der mange i de yngre generationer, der først virkelig ser glæden i havearbejde, når det kommer til køkkenhaven. Der er noget autentisk og jordnært over at producere sine egne madvarer og følge hele processen fra jord til bord. Og med det danske klima er der næsten ingen grænser for, hvad der kan dyrkes. Drivhuset kan fyldes med tomater, agurker og peberfrugter, mens køkkenhaven snildt kan beplantes med krydderurter, kartofler, løg og sågar græskar. I haven trives frugttræer, der kan give både æbler, pærer og blommer.

Landet flytter til byen

Er man bosat i byen, kan det være en udfordring at være en ung planteentusiast. Begrænset vinduesplads og lejligheder uden tilhørende haver giver ikke umiddelbart de mest optimale forhold til dyrkning af planter. Men det findes der råd for. Kreative unge med grønne fingre deler inspirerende billeder på nettet, hvor de viser, hvordan de har anlagt drivhusbede i sydvendte vindueskarme. Eller hvordan de mødes med ligesindede i byens parker, der ofte har et lille hjørne med plads til urbane haver. Blomsterbede i byerne giver gode leveforhold for vigtige insekter som f.eks. bier. Samtidig giver de en enorm glæde for byens beboere. Flotte blomstrende arealer bryder med byens ellers asfaltbelagte udseende og skaber hyggelige oaser. Samtidig giver den visuelle tilstedeværelse af grøntsagsdyrkning de forbipasserende beboere en idé om, hvor den mad der spises, egentlig kommer fra.