Hvordan skal jeg stemme til folketingsvalget?

oktober 13, 2022 0 Af admin

Har du også svært ved at finde ud af, hvordan du skal stemme til folketingsvalget her d. 1 november? Det kan godt være meget uoverskueligt. Der er nemlig rigtig mange folketingskandidater at vælge i mellem. 

Hvad er dine egne værdier?

Når du skal finde ud af, hvem du skal stemme på, skal du først finde ud af, hvad du egentlig gerne vil have. Det er altså dine egne værdier. Vil du for eksempel gerne have, at regeringen bruger flere penge på forsvaret? Eller er du mere interesseret i klimapolitik? 

Det er en god idé at udvælge nogle af dine værdier, som er mere vigtige for dig end de andre. Det kan for eksempel være 1-3 forskellige værdier. Det gør det nemlig lettere for dig at finde et parti, som har de samme værdier som dig. 

Hvilke partier matcher dine værdier?

Når du har fundet dine egne værdier, er det tid til at lære om de forskellige partier . Når du læser om et parti, er det en god idé at kigge på deres mærkesager. Det er nemlig de værdier og ideer, som de går mest op i. Det kan for eksempel være, at de vil give flere penge til et bestemt velfærdsområde. Det kan også være, at de har bestemte skattelettelser i tankerne. 

Det er ikke sikkert, at du kan finde et parti, som du er 100% enig med. Men du kan sandsynligvis godt finde et, som du er rimelig enig med. 

Den personlige stemme

Når du har fundet det parti, som du gerne vil stemme på, kan du vælge bare at stemme på det parti. Men du kan altså også vælge at afgive en personlig stemme. 

Når du afgiver en personlig stemme, stemmer du på en bestemt folketingskandidat. Det er der mange, som vælger at gøre. Det er nemlig de færreste mennesker, som er lige enige med alle folketingskandidater fra et bestemt parti. 

Du kan kun stemme på en folketingskandidat, hvis kandidaten bor i dit stemme område. Du kan nemt se, hvilke kandidater stiller op i dit område. Herefter undersøger du altså bare folketingskandidater. De har også ofte nogle bestemte mærkesager. Det kan for eksempel være, at de går meget op i psykiatrien eller boligmarkedet. 

Du sammenligner bare kandidaternes værdier og mærkesager med dine egne værdier. Hvis du er heldig, kan du finde en person, som du er helt enig med. Ellers er det meget normalt at stemme på den, som man er mest enig i.