Skal din kat have kattelem?

Skal din kat have kattelem?

december 10, 2014 0 Af admin

Som ejer af et kæledyr går du helt sikkert meget op i kattens bedste ve og vel. Derfor gør du dig helt sikkert mange overvejelser om hvordan den kan få et bedre og mere værdigt liv. Hvis du bor i hus, eller rækkehus, så er en af dine overvejelser går måske også på om katten skal have en kattelem, eller både du og katten kan leve med at blive lukket ind og ud af døren.

Hvad er fordelene

Fordelene er til at få øje på, men lad os alligevel løbe henover over de mest markante. Den første og nok mest åbenlyse er, at du slipper for at stå op om natten og lukke katten både ind og ud, eller det kommer lidt an på hvilken type kattelem i vælger, og om den får lov at stå åben om natten, for som jeg vil komme nærmere ind på under ulemperne, så mange kattelemme nemlig adgang for alle katte. Men det giver naturligt nok den øget frihed i, at katten i større omfang selv vælger hvornår den er ude og inde.

En anden stor, og nok ret overset fordele er, at man kan låse kattelemmen i forskellige retninger. Hvis man skal have gæster og egentlig gerne vil have, at den langhåret perser kat bliver ude resten af dagen, så kan man låse den i ud retning. Hvis man omvendt ved, at man har en aftale hos dyrelægen, så kan man sikre at katten ikke løber ud når den først er kommet ind.

Hvad er ulemperne

En af de ulemperne ved en kattelem er at den ikke er isoleret, der vild altså være et kontant varmetab igennem udgangen. Jeg har ikke set nogen beregninger på hvor vidt varmetabet kan gøres op med det varmetab der findes når døren åbnes, men jeg tror ikke umiddelbart det kan sammenlignes.

Man kan få nogen kattelemme som er design så de ikke skaber træk, det er selvfølgelig en fordel at vælge en sådan model, dem har de fx. på denne her side.

Men også denne her side har et spændende udvalg.

En anden og mere betydelig ulempe er, at kattelemmen ikke styre hvilken kat der kommer og går, derfor giver man altså også adgang til fremmed katte. Der findes mange holdninger og meninger omkring det, og en løsning er at sprøjte vand på de fremmede katte når de kommer på besøg, der skulle være effektivt – jeg har dog aldrig selv testet den løsning.

En anden og smartere løsning på uventet katte besøg kunne være, at vælge en model som er chip- eller magnetstyret. Dvs. at din kat får et halsbånd på, som så fungere som nøgle for den. Når den kommer tæt på lågen så låses den automatisk op og giver katten tilladelse til at passere. Når den så er igennem lågen, så låser den igen således, at ingen andre dyr kommer igennem.