Dyk ned i Danmarkshistorien

juli 16, 2021 0 Af admin

Det kan være både sjovt og lærerigt at dykke ned i vores lands historie. Gennem Danmarkshistorien kan vi blive klogere på hvem vi er i dag, men forhåbentlig også lære af de fejltagelser, vi som nation har begået gennem tiden. Sidst men ikke mindst gemmer Danmarkshistorien på en lang række fakta, som du med fordel kan bruge næste gang du spiller Trivial Pursuit eller Bezzerwizzer med vennerne.

I dag kan alle og enhver skrive en selvbiografi og lægge den op på nettet. Faktisk er de fleste personlige blogs en form for selvbiografi, hvor forfatteren beskriver sig selv i sammenhold med en konkret interesse. Sådan var det naturligvis ikke i gamle dage, hvor det at blive nævnt for eftertiden kun var de færreste forundt. Besøg evt. hjemmesiden https://leksikongen.dk/ hvis du gerne vil blive klogere på vores historie.

Særlige bedrifter

En af de tidligste dokumentationer, som præger vores historie, er Jellingstenene – to flotte runesten, som står placeret udenfor Jelling Kirke i Sydjylland. Den store Jellingsten (rejst mellem 960 og 985) kaldes gerne for Danmarks dåbsattest, og prydes af en kristusfigur på den ene side, og følgende inskription på modsatte side:

”Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder – den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne”. Den lille Jellingsten præges af teksten ”Kong Gorm gjorde disse kumler efter Thyra sin kone Danmarks bod” og blev rejst omkring år 950.

For 1000 år siden var det at nedskrive historiske bedrifter og begivenheder noget særligt, og der var derfor kun mægtige personer som konger og gejstlige, der kunne gøre sig forhåbninger om at leve videre i historien efter deres død.

Kongerækken

Når det gælder den tidlige danske historie, er det primært kongen og kirken, vi kan læse om. Den øvrige befolkning er stort set ukendt. Kongerækken er derfor et oplagt udgangspunkt, hvis du gerne vil blive klogere på den danske historie. Kongerækken er ikke blot en samling af navne og datoer, men gemmer også på langt mere spændende information. Krige er blevet udkæmpet for at få kongerækken til at se ud som den gør i dag.

Et tidligt forsøg på at skrive en Danmarkshistorie er Saxos danmarkskrønike. Saxo Grammaticus forsøgte med værket Gesta Danorum – Danernes bedrifter – at skrive hele Danmarks historie, fra sagnkongen Kong Dan til Knud 6. Gesta Danorum blev skrevet på latin i slutningen af 1100-tallet, og er blevet oversat til dansk af flere omgange. Værket i 16 bøger er et glimrende udgangspunkt, hvis du gerne vil lære om Danmarks tidligste historie.

En idealiseret fremstilling

Af de 16 bøger anses de første 9 for at være rent mytologiske, og har således ikke megen hold i virkeligheden. De sidste syv bøger er dog væsentlig tættere på virkeligheden. Dette forhold er meget naturligt, da Saxos kilder har været af tvivlsom karakter. Til tider er der mere tale om en idealiseret fremstilling end en historisk redegørelse. Ikke desto mindre giver værket et fantastisk indblik i Saxos samtid. Hvordan var selvopfattelsen hos danskerne og hvordan ønskede man at fremstilles danernes ret til landet der i dag kaldes Danmark.