Kristendom og Fanø

april 13, 2021 0 Af admin

Kristendommens historie på Fanø trækker spændende tråde tilbage til en ø i udvikling. På trods af den beskedne størrelse, har kristendommen alligevel markant betydning, ligesom den har fået det- og har det i resten af landet.

I Danmark bygger vi på den kristne tro og de traditioner, der hører med til denne. Det er også derfor, at de fleste danskere har faste tilhørsforhold til fx kirker og kirkegårde. Det er her, vi markerer og fejrer de mange forskellige overgangsritualer i livet, og det er ligeledes her, vi både begynder og slutter livet.

På en ø som Fanø kan man måske endda snakke om, at disse traditioner er endnu stærkere. Det er denne slags ting, der får det lokale liv endnu tættere på hinanden, hvor man kan mødes om fælles værdier og forstærke de fælles ø-bånd.

Fakta om Fanø

Fanø er en lille ø på bare rundt regnet 60 kvadratkilometer med et indbyggertal på rundt regnet 3.500 indbyggere. Fanø er en skøn ø beliggende i naturrige omgivelser i Vadehavet. Fanø er meget besøgt af turister, som ønsker at komme væk fra hverdagen i en sådan grad, at ø-livet skal mærkes helt tæt på.

Der er fine seværdigheder og mange muligheder for at leje sommerhuse på Fanø. På Fanø finder du både udstillinger, ferieområdet Fanø Bad og andre hyggelige og lokale seværdigheder. Fanø har også deres eget bryghus, der brygger lokal ø, der sælges i resten af lavet. På denne hjemmeside kan du læse mere om øl og humle.

Kirkerne på Fanø

På Fanø finder du to kirker, du kan vælge at tage vejen forbi og besøge. Kirkerne er Nordby Kirke og Sønderho Kirke. De blev opført i henholdsvis 1786 og 1782. Under historien har der været andre kirker på Fanø, der er blevet revet ned. I Nordby Kirke finder man eksempelvis en ældre døbefont fra flere hundrede år tilbage, tilbage i sidste halvdel af 1400-tallet, som stammer fra kirken, der en gang var placeret i Rindby.

På samme måde finder man i Sønderho Kirke fx en døbefont fra 1100-tallet, et dåbsfad fra 1600-tallet og alteret fra år 1717. Her lå oprindeligt en anden kirke, som i dag står som Sønderho Kirke.

Dåb og konfirmation på Fanø

På Fanø holdes der både dåb og konfirmation for de lokale indbyggere, i de to kirker på øen. Det er naturligvis en del af den kristne tradition, som skaber Danmarks fundament og eksistensgrundlag. Man kunne tro, at så lille en ø ville kræve, at de lokale tog til fastlandet for disse kristne traditioner. Men for de lokale betyder det meget, at de har mulighed for at afholde dåb og konfirmation – ja, og bryllup og begravelse på lokal jord, hvor de er født og opvokset.

Det er med til at binde folk til de kristne værdier, samtidig med, at de kan afholde dem de trygge steder, som de kender. At sige velkommen til livet, fejre diverse begivenheder undervejs og sige farvel til livet ved sit lokale sted, hvor man er vokset op, vil have stor betydning for de fleste. Og når man bor på en ø, er denne tætte tilknytning til det lokale endnu større.